Het consult

Consult



Voor het consult

Het is belangrijk dat het dier schoon en droog aangeboden wordt, en in de twee uur voor het consult niet gewerkt heeft (kort wandelen en weidegang vallen hier niet onder). Voor honden verdient het aanbeveling niet (veel) te voeren in de uren voor het consult, zodat hij niet te vol zit. Geef je paard liever ook geen (grote hoeveelheden) krachtvoer voor het consult.

Tijdens het consult

Het consult begint met de observatie van het dier in stand. Vervolgens voer ik een globale palpatie uit, waarbij ik het dier onderzoek op verharde, stugge, en/of gevoelige zones. Hierbij let ik ook op dingen als temperatuursverschillen en de vachtstructuur. Daarnaast wordt de beweeglijkheid van voornamelijk de wervels en ribben getest. Wanneer er geen directe aanleiding is, hoeft de beweging niet gedemonstreerd te worden, omdat opwarming van de spieren en gewrichten soms een vertekend beeld (of eigenlijk: gevoel) kan geven. Daarna kies ik de technieken die het meest voor het dier zullen doen, meestal is dit een combinatie van osteopathische technieken en acupunctuur of manuele lymfedrainage. Ik geef de voorkeur aan zachte technieken. Dit ziet er vaak erg saai uit, en het kan soms lijken alsof ik niets doe. Toch gebeurt er onder de oppervlakte erg veel, en is het effect in mijn ervaring sterker dan manipuleren (of "kraken"), wat hierna ook niet of minder nodig is. Indien nodig mogen dieren afgeleid worden met voertjes, speeltjes, en alles wat maar nodig is om ze rustig te houden. Bij honden kan het soms nodig zijn om tijdens het consult even gebruik te maken van een snuitje. Een consult duurt bij een hond zo'n 30 tot 45 minuten, bij een paard zo'n 45 tot 60 minuten.

Na het consult

Om de doorbloeding te stimuleren en daarmee de afvoer van vrijkomende afvalstoffen, kan het zinvol zijn om direct na de behandeling een wandeling van zo'n 30 minuten met het dier te maken. Dit kan eventuele spierpijn ook verminderen. Afhankelijk van de aard van de laesies wordt enkele dagen tot een week "rust" geadviseerd. Hierbij betekent rust niet volledige immobilisatie, maar aangepaste beweging. Voor paarden is het nuttig om zoveel mogelijk vrije beweging in de weide en/of paddock te krijgen. Dit kan eventueel gecombineerd worden met training waarbij het paard vooral in een voorwaarts/neerwaartse houding uitgenodigd wordt en aandacht besteed wordt aan de laterale symmetrie van het paard. Dit is wel afhankelijk van het rijniveau van het paard en de ruiter. In geval van honden moeten tijdens deze periode explosieve bewegingen, zoals wegsprinten, springen, achter een bal aanrennen, en (wild) spelen vermeden worden. Het beste is om regelmatig met de hond te wandelen, het liefst aangelijnd als de hond erg druk is. Daarnaast is het ook goed om je dier mentaal ontspannen te houden, wat betekent dat stressvolle situaties even gemeden moeten worden. Houd hier dus rekening mee in je schema met betrekking tot eventuele wedstrijden, trainingen en andere evenementen, plan geen consult in de twee weken voor een wedstrijd of een belangrijke training.

Hoe vaak?

Het uiteindelijke resultaat zie je na vier tot zes weken, hierna kan bekeken worden of een vervolgconsult nodig is. In principe zijn één tot drie consulten voldoende. Als er chronische problemen zijn (zoals bijvoorbeeld artrose) zal het dier één keer in de zoveel tijd terug moeten komen. Afhankelijk van de ernst van de klacht en het overige management kan een dier langer of korter toe met een consult. Bij preventieve consulten is één keer voldoende, hierbij raad ik aan het dier één a twee keer per jaar terug te laten komen.
Contactinformatie
06 135 837 74
lucia.de.haan.26@gmail.com 
Social media
Aangesloten bij
ICREO osteopathie dieren
Share by: