Heb jij wel eens gehoord van Dr Moro wortelsoep? Dit is hèt huismiddel bij darminfecties. Aan het begin van de 20e eeuw ontdekte de arts Ernst Moro het effect van wortelsoep. Hij werkte destijds in een kinderziekenhuis in het Duitse Heidelberg, waar in die tijd nog veel kinderen stierven aan diarree. Moro deed onder andere veel onderzoek naar darmbacteriën. Zo ontdekte hij dat de overlevingskansen van kinderen met diarree significant stegen wanneer zij wortelsoep als voeding kregen. De sterfte nam met bijna 50% af! In 2002 bleek uit onderzoek dat bepaalde suikermoleculen in de wortels, oligosacchariden genaamd, voorkomen dat pathogene bacteriën aan de darmwand kunnen hechten en met de ontlasting het lichaam weer verlaten. Een onderzoek uit 2009 toonde zelfs aan dat de wortelsoep diarree kan verhelpen die veroorzaakt wordt door antibiotica-resistente bacteriën. Ook bij honden is deze soep werkzaam!
Vaak wordt aangeraden om gekookte rijst met kip aan je hond te geven als je hond niet lekker is. Maar kip is één van de eiwitbronnen waar de meeste allergieën op voorkomen. Ook zijn er honden die niet goed tegen rijst kunnen. Wortelsoep is licht verteerbaar en veroorzaakt geen allergische reacties. Hier volgt het recept voor de soep:
Ingrediënten:
Bereiding:
Was de wortelen en snij ze in kleine stukken. Kook in 1 liter water minimaal 1,5 uur. Dit is belangrijk om de oligosacchariden ‘los te weken’. Na het koken pureer je alles en vul je de massa met kokend water weer aan tot 1 liter. Snufje zeezout toevoegen en klaar!
Geef zoveel als de hond wil. Je kunt hier eigenlijk niet mee overvoeren, maar een richtlijn voor de hoeveelheid is 200-400mL per 10kg lichaamsgewicht per dag.
Het beste voer je de soep vóór elke maaltijd. Naast het afvoeren van de pathogene bacteriën voorzie je je hond ook van vocht, wat erg belangrijk is bij diarree. De soep is geschikt om in te vriezen, zodat je altijd wat op voorraad hebt in geval van nood. Ook is er kant-en-klare wortelsoep te koop. Raadpleeg altijd een dierenarts bij aanhoudende diarree of als je hond ernstig ziek is!
Daarnaast kun je de wortelsoep preventief voeren, door bijvoorbeeld dagelijks of enkele keren in de week een scheutje over het voer te gieten. Zo worden eventuele schadelijke bacteriën afgevoerd en kunnen de juiste bacteriën ongestoord vermenigvuldigen en een sterk microbioom vormen. Verder is deze soep ook erg geschikt om te combineren met andere gezonde toevoegingen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan voedingsstoffen die vaak in poedervorm geleverd worden, zoals kurkuma, spirulina of maca. Ook gezonde vetten zoals algenolie of kokosolie kun je er heel goed doorheen roeren. Zie het als een soort hondensmoothie en leef je uit :)
Alle rechten voorbehouden | Lucia de Haan - Osteopathie en acupunctuur | Fotografie: Kim Vinkers