Zoals je ziet zijn dit gedragingen die regelmatig voorkomen. Gelukkig betekent het niet dat een paard direct kreupel is wanneer hij eens zulk gedrag vertoont. Uit het onderzoek bleek dat hoe meer verschillende signalen en hoe vaker deze vertoond worden, hoe groter de kans is dat een paard pijn heeft. Het herhaaldelijk veranderen van de hoofdpositie, kantelen en ver voor de loodlijn werd veel gezien bij de paarden die kreupel waren. Het hoofd achter de loodlijn werd juist meer gezien bij de paarden die gezond waren, voornamelijk omdat de paarden zo door hun ruiter gereden werden. Echter, wanneer een paard achter de loodlijn gaat zonder contact, kan dit juist duiden op pijn.
Ook signalen als het openen van de mond en zichtbaar zijn van de tong kwamen veel voor bij de kreupele paarden. Het is erg belangrijk dat dit erkend wordt, want een automatische reactie op deze signalen is het strakker aansnoeren van de neusriem. Helaas kan een te strakke neusriem stress veroorzaken, en stress kan pijn weer verergeren, waardoor het paard alleen maar oncomfortabeler wordt. Je kunt nagaan dat dit het welzijn en de prestaties niet ten goede komt!
Andere signalen die veel gezien werden bij de kreupele paarden waren onwil om vooruit te gaan, op drie sporen gaan, haastige gangen, een slechte galop, spontaan veranderen van gang, struikelen en slepen.
Wanneer moet je je nu zorgen gaan maken? In het onderzoek vertoonden de kreupele paarden gemiddeld negen verschillende signalen, tegenover gemiddeld twee in de gezonde groep. Toch was er ook een kreupel paard dat slechts vier verschillende signalen liet zien. Het ethogram geeft dus geen definitieve uitslag. Uit vervolgonderzoeken bleek verder dat paarden die hoog scoorden op (grote) wedstrijden significant minder signalen uit het ethogram lieten zien. Het is dus vooral belangrijk dat dergelijke signalen opgemerkt worden door ruiters en instructeurs, en dat deze niet direct afgedaan worden als ongehoorzaam of lastig gedrag.
Hoewel in dit onderzoek kreupele paarden zijn gebruikt voor de “ongezonde” groep, hoeven deze signalen niet per se op een kreupelheid te wijzen, maar vooral op lichamelijk ongemak. Dit kan dus ook ontstaan door bijvoorbeeld slecht passend tuig of gebitsproblemen. Vertoont jouw paard meerdere van deze gedragingen? Soms komt het inderdaad omdat het moeilijker wordt wanneer je verder komt in de training. Maar het kan ook heel goed mogelijk zijn dat het zadel niet meer past, of dat hij een lichamelijk probleem ontwikkelt. Probeer dus vooral na te gaan waarom hij iets doet, en wat je kunt doen om het comfortabeler voor hem te maken!
Dyson et al. Development of an ethogram for a pain scoring system in ridden horses and its application to determine the presence of musculoskeletal pain. Journal of Veterinary Behavior 23 (2018) 47-57
Dyson et al. Application of a Ridden Horse Pain Ethogram and Its Relationship with Gait in a Convenience Sample of 60 Riding Horses. Animals 10 (2020) 1044
Alle rechten voorbehouden | Lucia de Haan - Osteopathie en acupunctuur | Fotografie: Kim Vinkers