Fascia kan zich aanpassen aan de lokale trekkrachten, op sommige plaatsen is het dus wat dikker en/of taaier, terwijl op andere plekken de vezels losjes naast elkaar liggen. De fascia thoracolumbalis in het lendengebied bijvoorbeeld is een vlies waar meerdere spieren op aanhechten (het spierweefsel loopt vanzelf over in deze fascia, zie afbeelding). Om te voorkomen dat het vlies scheurt bij contractie van een spier, is het op deze plek erg sterk en dik. Maar door verkeerde beweging of overbelasting kan fascia op andere plekken ook dikker worden dan normaal, wat vervolgens beperkingen kan veroorzaken in het bewegingsbereik.
In de fascia zijn veel receptoren voor proprioceptie (het bewust zijn van waar je ledematen zich bevinden in de ruimte en je lichaamshouding) te vinden. Een verstoorde spanning op de fascia belemmert dus ook de proprioceptie en beïnvloedt daarmee de lichaamshouding en beweging. Zo kun je het gevoel hebben recht op je paard te zitten, terwijl je eigenlijk scheef zit, of voorover of juist achterover hangt.
Wat kun je zelf doen? Fascia reageert op:
Osteopathische en craniosacrale technieken hebben onder andere een uitwerking op de fascia. Wanneer de fascia in bepaalde gebieden te stug is of teveel verbindingen met andere lagen maakt, beperkt dat de bewegingsvrijheid. Denk maar aan sporten; dit gaat ook makkelijker in speciale sportkleding dan in een spijkerbroek. Een spijkerbroek is simpelweg te stug om je optimale bewegingsvrijheid te geven. Alle fascia, zowel die van het bewegingsapparaat als van de organen, bloedvaten en zenuwen, moeten vrij zijn. Verklevingen tussen de organen kunnen het functioneren ervan belemmeren en stugge fascia rondom een bloedvat kan de bloedtoevoer beperken. Maar dat is niet het enige. Omdat het een ononderbroken structuur is, kunnen restricties zich op den duur via fascia verspreiden wanneer deze niet verholpen worden. Verder kan de lichaamshouding veranderen door verstoorde fascia. Door de oorzaak van deze verdikkingen en/of verklevingen weg te nemen, kan het fascia weer normaliseren. Ook kan fascia zelf gemanipuleerd worden om weer losser te worden. Dit herstel heeft enige tijd nodig, wat verklaart waarom het uiteindelijke resultaat van een behandeling pas na 4 tot 6 weken zichtbaar is.
Ahmed et al. A comparative multi-site and whole-body assessment of fascia in the horse and dog: a detailed histological investigation. Journal of anatomy (2019)
Forgotten Fascia. Canine Arthritis Management & Tuulia Luomala, Facebook Live Event, 20-01-2021
Alle rechten voorbehouden | Lucia de Haan - Osteopathie en acupunctuur | Fotografie: Kim Vinkers