Blog Post

2 Makkelijke oefeningen om de achterhand van je hond te versterken

Lucia de Haan • 2 februari 2022

Train de achterhand van je hond thuis of tijdens het wandelen!

Achterhandproblemen komen veel voor bij honden. Deze kunnen onderverdeeld worden in grofweg twee categorieën: overbelastingsproblemen en degeneratieve problemen. Overbelastingsproblemen ontstaan door – je raadt het al – overbelasting, bijvoorbeeld door intensief sporten met je hond, maar ook door bijvoorbeeld té vaak in de auto springen, of heel erg veel achter balletjes of frisbees aanrennen. Bij degeneratieve problemen ontstaat zwakte in de achterhand. Dit kan komen door een aandoening (bijvoorbeeld een hernia), na een operatie, of doordat de hond ouder wordt en steeds minder actief wordt. Bij deze problemen krijgt de hond moeite met (op)staan en lopen, en verliest de controle over zijn achterpoten. Vaak is dit progressief en zal de hond steeds vaker vallen en steeds minder ver kunnen lopen.


Om de kwaliteit van leven van je hond zo optimaal mogelijk te houden is het dus erg belangrijk om je hond sterk te houden. Gelukkig zijn er een aantal simpele oefeningen om de achterhandspieren van je hond te trainen. Dit kun je thuis doen, of tijdens de wandeling meepakken. Als je de oefeningen in huis doet, zorg dan wel dat je hond van tevoren wat in beweging is geweest, en niet direct na een lange slaap plots zijn krachttraining moet doen. Begin hier al mee bij de eerste tekenen van verzwakking en wacht niet tot je hond nauwelijks nog op kan staan! Als je hond een aandoening heeft, let dan ook goed op of hij deze oefeningen pijnvrij uit kan voeren; laat dit desnoods checken bij een dierenarts of therapeut.



Hoe kun je de spieren in de achterhand van je hond versterken?


1.  Laat je hond met zijn voorpoten ergens op of tegenaan staan. Dit kan een simpel stoeprandje zijn, een balanskussen, een boom of tegen jezelf. Hierdoor komt er meer gewicht op de achterpoten en moeten deze spieren dus harder werken. Let er goed op dat hij zijn rug niet hol trekt, hou zijn hoofd eventueel laag met voertjes. Een goede uitvoering is erg belangrijk, anders worden niet de juiste spieren aangesproken. Probeer dus niet je hond met zijn voorpoten zo hoog mogelijk te krijgen terwijl hij dit qua kracht eigenlijk niet aan kan en de oefening zijn doel voorbijschiet. Begin met 10 seconden en bouw langzaam uit, met minimaal een minuut ertussen.


2.  Laat je hond korte sprintjes trekken: leg je hond af, en loop een meter of vijf tot tien bij hem vandaan. Roep hem daarna bij je en laat hem zo snel mogelijk gaan. Hierbij zorgt het afzetten en versnellen voor het versterken van de achterhandspieren, het is dus niet nodig om je hond erg ver te laten rennen. Let er ook op dat hij niet te abrupt stopt, dit kan overbelasting van de voorhand veroorzaken. Om dit te voorkomen kun je een stukje met je hond mee rennen om samen rustig af te remmen. Deze oefening kun je tien keer herhalen met minimaal een minuut pauze.

Verder kun je gebruik maken van wat je tegenkomt tijdens wandelingen. Hellingen oplopen is goed om de achterhandspieren te prikkelen, kijk hierbij wel of je een minder steile weg omlaag kunt vinden om overbelasting van de voorhand te voorkomen. Ook door water waden of zwemmen is een erg goede krachttraining voor het gehele lichaam. Hou bij alle oefeningen altijd in de gaten of je hond niet vermoeid raakt, bouw rustig op, en blijf onderhouden. Je hond zal er enorm profijt van hebben bij het ouder worden!




Zink & Van Dyke. Canine sports medicine and rehabilitation. Wiley-Blackwell, 2013

door Lucia de Haan 4 november 2024
Welke invloed heeft het bekapinterval op je paard?
door Lucia de Haan 7 oktober 2024
De voordelen van verse voedingsmiddelen voor je hond
Bobba Bars Hondenshampoo
door Lucia de Haan 2 september 2024
Natuurlijke soapbars voor je hond!
Hoe kun je epigenetica beïnvloeden en je paard of hond gezond houden?
door Lucia de Haan 5 augustus 2024
Epigenetica, wat is het en wat kunnen we ermee? Hoe kun je epigenetica beïnvloeden en je paard of hond gezond houden?
door Lucia de Haan 4 maart 2024
Hoe kun je je hond helpen bij darminfecties?
Een seniorenconsult voor je hond
door Lucia de Haan 29 januari 2024
Waarom een seniorenconsult voor je hond?
door Lucia de Haan 11 april 2023
Wat is het persoonlijkheidstype van jouw dier?
Artrose bij je hond, alternatieve behandeling
door Lucia de Haan 12 oktober 2022
Artrose bij je hond, tips voor een pijnvrij leven. Dagelijkse aanpassingen in voeding, beweging en omgeving om je hond met artrose te helpen en alternatieve behandelmogelijkheden.
Wat is het craniosacraal ritme, bij paarden en honden
door Lucia de Haan 16 maart 2022
Wat is het craniosacraal ritme precies? Wat is de frequentie bij paarden en honden?
Show More
Share by: