Longeren wordt veelvuldig gebruikt om paarden te trainen. Vaak is longeren de eerste stap tijdens het opleiden van jonge paarden. Op latere leeftijd wordt het vooral gebruikt om te varieren in de training. Omdat het paard tijdens het longeren geen ruiter hoeft te dragen, wordt het als een weinig belastende training gezien. Hierdoor wordt het ook veel ingezet tijdens revalidatietrajecten en om paarden (weer) in conditie te brengen.
Er zijn inmiddels talloze hulpteugels op de markt om een bepaalde houding en spiergebruik te stimuleren. Om deze te bevestigen is een longeersingel nodig. Ook deze zijn er weer in allerlei versies, en variëren behoorlijk in prijs. Er zijn volledig anatomische longeersingels, en vaak hebben de simpelere varianten ook wel iets van padding om de wervelkolom vrij te laten. Verder kun je er nog een dekje, al dan niet speciaal voor longeersingels, onder doen. Lekker zacht voor de rug! Toch?
Uit onderzoek is gebleken dat er toch meer druk onder een longeersingel ontstaat dan je zou verwachten. Tijdens deze studie werden tien paarden gelongeerd met alleen een longeersingel (met padding, een wollen longeerpad en anatomisch gevormd schabrak eronder) en daarna met een pessoa eraan bevestigd. Dit waren allemaal beleerde paarden met goed ontwikkelde rugbespiering. De druk op de rug onder de longeersingel werd met een speciale pad met sensoren gemeten. Hieruit bleek dat de druk op de wervels en de spieren naast de wervels vergelijkbaar was met de druk onder het zadel tijdens doorzitten. De piekbelasting in draf was tijdens de standfase van beide voorbenen en in galop tijdens de standfase van het binnenvoorbeen. Maar niet alleen dat; door het bevestigen van een hulpteugel nam de druk toe. De hoogte van deze druk was hoger dan de druk die in verband wordt gebracht met rugpijn en weefselbeschadiging. Daarnaast is uit onderzoek met zadels, hoofdstellen en singels gebleken dat het verminderen van de druk hieronder zorgt voor een verbeterde beweging.
Houd deze twee gegevens dus in je achterhoofd wanneer je wilt longeren. Het wordt nog vaak gezien als een simpele trainingsmethode: paard in de longeercirkel, “klik” hem in de gewenste houding met een hulpteugel, en laat hem maar lopen. Echter is goed longeren een vaardigheid, en wil je de juiste bespiering kweken moet je echt weten wat je doet. Als je hulpteugels en een longeersingel wilt gebruiken is het dus goed om te onthouden dat er hoge piekbelasting ontstaat onder de longeersingel, en een passende, anatomisch gevormde longeersingel net zo belangrijk is als een goed passend zadel. Wanneer je een paard met (rug)pijn revalideert, is het de vraag of longeren met longeersingel wel zo geschikt is. Naast dat je geen hoge druk op de rug wilt tijdens het herstel van rugproblemen, is uit eerdere onderzoeken gebleken dat hoge druk onder het zadel, hoofdstel of singel de beweging van het paard significant beïnvloedt. De piekbelasting zou andere (bewegings)problemen dus ook in de weg kunnen zitten. De paarden in het onderzoek hadden allemaal een goed ontwikkelde rugbespiering. Bij jonge, ongetrainde paarden of paarden die rugproblemen hebben (gehad) is dit niet altijd het geval, waardoor de wervels meer uitsteken en de piekbelasting nog hoger zou kunnen worden.
Het kan dus interessant zijn om je eens te verdiepen in de kunst van het longeren, en lessen te nemen van een instructeur die hierin echt gespecialiseerd is en jou kan leren hoe je je paard in balans laat lopen aan de longeerlijn zonder hulpteugels (voorbeeld en voorbeeld). Dit kan misschien enige oefening vergen, maar op deze manier vermijd je het effect van de piekbelasting en kan je paard werkelijk onbelast getraind worden!
MacKechnie-Guire et al. Local back pressure caused by a training roller during lunging with and without a Pessoa training aid. J Equine Vet Sci 67 (2018) 112-117
Alle rechten voorbehouden | Lucia de Haan - Osteopathie en acupunctuur | Fotografie: Kim Vinkers