Hoe de neusriem de prestaties van je paard beïnvloedt

Lucia de Haan • 6 november 2019

Hoe strak maak jij de neusriem vast?

Denk jij er eigenlijk bij na als je de neusriem van je paard vastmaakt? Of snoer je het ding op de automatische piloot vast? Hoe strak of los hoort hij eigenlijk? De meesten van ons zijn waarschijnlijk begonnen met paardrijden op een manege, waar we allemaal geleerd hebben dat er nog twee vingers tussen de neusriem moeten passen. Ook in de vele boeken over paardrijden wordt dit als standaard genoemd. Dit is alleen niet een erg duidelijke bepaling, want niet iedereen heeft even dikke vingers.

De opkomst van de aansnoerneusriem zorgt ervoor dat steeds meer mensen de neusriem op het strakst mogelijke gaatje vastmaken. Dit kost namelijk maar weinig kracht, dus misschien heb je niet eens door dat hij eigenlijk best wel strak zit. Een strakke neusriem maakt het openen van de mond, knarsetanden en de tong over het bit slaan onmogelijk. Deze gedragingen worden als tekenen van verzet gezien, wat niet gunstig is voor de score in dressuurproeven. Ook hebben veel ruiters het gevoel dat ze meer controle hebben wanneer het paard de mond niet kan openen. Al deze ontwikkelingen hebben de laatste jaren ook de interesse van het wetenschappelijk onderzoek getrokken. In deze blog wil ik de uitkomsten daarvan bespreken, en uitleggen waarom het toch beter is om (je voelde het al aankomen ;) ) de neusriem niet te strak vast te zetten. We beginnen met een stukje anatomie!

Er lopen vele zenuwen en bloedvaten zeer oppervlakkig onder de huid van het paardenhoofd. Twee belangrijke zenuwen zijn de nervus trigeminus en de nervus facialis. De n. trigeminus is de grootste hersenzenuw en verzorgt de sensibele innervatie voor een groot deel van het hoofd, en stuurt de kauwspieren aan. De n. facialis stuurt de gezichtsspieren aan en heeft dus vooral een motorische functie. Beide hebben vele vertakkingen (zie afbeelding hieronder). Zenuwen zijn omgeven door drie lagen fascia (vliezen van bindweefsel). De individuele vezels zijn omwikkeld door het endoneurium, welke bundels vormen die omgeven worden door het perineurium. Het perineurium functioneert ook als bloed-zenuw-barrière. Bij grote zenuwen bundelen deze weer samen binnen een vlies die we het epineurium noemen. Fascia is een doorlopende structuur, en de drie lagen lopen dan ook over in het omgevende bindweefsel (fascia). Het epineurium is rijkelijk voorzien van bloedvaatjes, die het perineurium en endoneurium en de zenuwvezels van voedingsstoffen voorzien. Ook worden deze drie lagen sensibel geïnnerveerd, en wel door de nervi nervorum. Dit zijn nociceptors, oftewel zenuwen die reageren op pijnlijke stimuli. Een voorbeeld van zo’n pijnlijke stimulus is teveel druk. Het is dus niet moeilijk voor te stellen dat een strakke neusriem pijnlijk kan zijn.


Een onderzoek uit 2016 concludeerde dat een strakke neusriem inderdaad stress veroorzaakte. Er werden 12 paarden geobserveerd waarbij ze elke dag een andere “behandeling” kregen: een losse neusriem, een neusriem waar twee vingers onder pasten, een neusriem waar één vinger onder paste, of een neusriem waar geen ruimte meer over was. In het laatste geval stegen de hartslag en de oogtemperatuur, en daalde de hartslagvariabiliteit, alle indicatoren voor fysiologische stress. Dit is waarschijnlijk niet alleen het gevolg van fysiek ongemak, maar ook van mentaal ongemak. De onderzoekers zagen namelijk ook dat wanneer de neusriem werd verwijderd, deze paarden opvallend vaak gaapten, kauwden en slikten. Deze gedragingen zijn niet mogelijk met een strakke neusriem.

Uit andere onderzoeken is gebleken dat een aansnoerneusriem een druk uitoefent welke in mensen in verband is gebracht met zenuwschade. Een kanttekening hierbij is dat het risico op schade verlaagt wanneer de druk tussentijds afneemt. Onder een neusriem wordt tijdens de bewegingscycli van de gangen geen constante druk gemeten maar eerder pieken. Dit heeft ook effecten elders in het lichaam. Doordat er geen constante druk maar piekbelasting optreedt tijdens de bewegingscycli, zal het paard zijn beweging aanpassen om deze pieken te vermijden. Het onderzoeksteam van Rachel Murray ontwierp een hoofdstel dat piekbelasting onder het kopstuk en de neusriem vermijdt. Dit resulteerde in verbeterde gangen. Verder bleek dat het strakker aansnoeren van de neusriem het risico op laesies aan de mond verhoogt. Bij paarden is de bovenkaak breder dan de onderkaak. De bovenste kiezen steken daardoor uit ten opzichte van de onderste kiezen. Wanneer je de neusriem strak aantrekt, wordt de binnenkant van de wang tegen de rand van de bovenkiezen aangedrukt, wat beschadigingen aan het wangslijmvlies kan veroorzaken.

De pijn, stress en spanning komen de prestaties van je paard dus niet ten goede. Daarnaast is er ook een direct gevolg; wanneer het paard ontspant en nageeft zakt de onderkaak naar voren. Deze beweging wordt door het aansnoeren van de neusriem in toenemende mate beperkt.

Maar wat is nu eigenlijk de omvang van dit probleem? Bij metingen gedaan op belangrijke wedstrijden (nationale kampioenschappen en internationale wedstrijden in België, Ierland en Engeland) bleek dat bij 44% van de paarden de neusriem zo strak aangesnoerd was dat er niets onder paste, en bij slechts 7% was er ruimte voor twee vingers of meer. Deze tendens zet zich voort op de kleinere wedstrijden op lagere niveaus. Hier was het in 76% van de gevallen niet mogelijk om twee vingers onder de neusriem te krijgen, waarvan wederom 44% tot het strakst aangesnoerd was. Uit voorgaande onderzoeksresultaten kunnen we concluderen dat er minstens enige ruimte onder de neusriem moet zitten, om stress en pijn te voorkomen. Kortom, op alle niveaus wordt bij bijna de helft van de paarden de neusriem tè strak aangesnoerd. Ik hoop dat je hiermee weer een beetje bewuster bent geworden van de effecten van soms ogenschijnlijk simpele dingen op de gezondheid en prestaties van onze paarden!


Casey et al (2013) A preliminary report on estimating the pressures exerted by a crank noseband in the horse
Doherty et al (2017) Noseband Use in Equestrian Sports - An International Study
Curran et al (2019) Performance enhancing or unnecessary pressure?
Murray et al (2015) A bridle designed to avoid peak pressure locations under the headpiece and noseband is associated with more uniform pressure and increased carpal and tarsal flexion, compared with the horse’s usual bridle
Fenner et al (2016) The Effect of Noseband Tightening on Horses’ Behavior, Eye Temperature, and Cardiac Responses

7 april 2025
4 Tips voor een vlot herstel!
3 maart 2025
Ook onze paarden willen wel eens iets anders eten! Hoe breng je variatie aan in zijn of haar dieet?
door Lucia de Haan 4 november 2024
Welke invloed heeft het bekapinterval op je paard?
door Lucia de Haan 7 oktober 2024
De voordelen van verse voedingsmiddelen voor je hond!
Bobba Bars Hondenshampoo
door Lucia de Haan 2 september 2024
Natuurlijke soapbars voor je hond!
Hoe kun je epigenetica beïnvloeden en je paard of hond gezond houden?
door Lucia de Haan 5 augustus 2024
Epigenetica, wat is het en wat kunnen we ermee? Hoe kun je epigenetica beïnvloeden en je paard of hond gezond houden?
door Lucia de Haan 4 maart 2024
Hoe kun je je hond helpen bij darminfecties?
Een seniorenconsult voor je hond
door Lucia de Haan 29 januari 2024
Waarom een seniorenconsult voor je hond?
door Lucia de Haan 11 april 2023
Wat is het persoonlijkheidstype van jouw dier?
Show More